Ekra bakhjul till MCB Compact

Fråga: Hej, jag har köpt ny bakfälg och ekrar till min MCB Compact men får inte ihop det. Ekrarna är 140 mm långa.

Thord Abrahamsson

 

Svar: Det finns två ekerlängder till MCB Compact: 140 samt 145 mm. Troligtvis beror detta på olika typer av nav. Har man rätt längd på ekrarna så går det givetvis att få ihop. Hålen i en fälg har bara fyra olika vinklar som upprepas varvet runt (allt från navet räknat);

  • Nio hål som pekar åt höger/med rotationsriktningen
  • Nio hål som pekar åt höger/mot rotationsriktningen
  • Nio hål som pekar åt vänster/med rotationsriktningen
  • Nio hål som pekar åt vänster/mot rotationsriktningen

Om du läser tidningen Classic Motor så pågår där en artikelserie om hur man renoverar en Zündapp KS 50 och i nummer 1/2022 kommer ett avsnitt om hur man ekrar upp hjul i denna serie. Nummer 1 kommer till prenumeranter den 22 december och till butik den 29 december. Det är alltid bra att ta några bilder av hjulet innan man river det så att man ser vilka ekrar som ska peka med och mot rotationsriktningen.

På bilden ovan syns bakhjulet till en Compact, men det är den första modellen som hade andra nav (Grimeca?). Senare modeller hade Leleu-nav.

Jim Lundberg

Ekra bakhjul till MCB Compact
Man börjar med att stoppa i samtliga ekrar (36 st) i navet. Sen lägger man navet i fälgen och fäller upp ytterkrarna (sitter på utsidan av ekerflänsen) med en tejpbit eller gummisnodd. Sen gäller det att hitta hål för innerekrarna i fälgen. Det finns 18 hål i fälgen att välja på som riktas åt denna sida – 9 med rotationsriktningen och 9 från densamma. Det är här en bild eller minnesanteckning är bra att ha.
Ekra bakhjul till MCB Compact
Det finns bara fyra varianter på hål i en fälg och dessa upprepas varvet runt. Hälften av dessa (18 st) är riktade åt hjulets högra sida och den andra hälften åt vänster. På bilden har de första innerkerarna stuckits in i sina hål (hål 1). När ytterekrarna fällts ner ska de in i hålen med nummer 3. Sen vänder man på hjulet och gör likadant på andra sidan.
Rulla till toppen