Montera dragstart på Saxonette

Saxonettemotorn med dragstart har en speciell svänghjulsmutter med en lång hals (pilen). Men även brickorna 4 & 5 är speciella för Saxonette.

Montera dragstart på Saxonette

Publicerad

Fråga: Hej, har en Saxonette Automatic med dragstart, förstår inte hur svänghjulet och motorn ska sammankopplat med dragstarten. Ska "metallkonen" skruvas fast i svänghjulet och hur i så fall?

Hugo Andersson

 

Svar: Det stämmer att konen/tratten ska fästas i svänghjulets centrum med svänghjulsmuttern. Men då krävs det en speciell mutter med lång hals (nr 3) samt fjäderbrickan (nr 4) och en tjock stödbricka (nr 5) som har måtten 16,3x31,3,5 mm. Jag har tyvärr inga mått på muttern förutom att den ska ha M10-gänga men det går att tillverka en dylik mutter om man har tillgång till en svarv.

Nyckelvidden ska troligtvis vara 17 mm och diametern på halsen ska vara samma som hålet i konen. Längden på halsen ska ju vara så att den inte bottnar mot svänghjulet – då kommer konen att sitta löst.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Koppla in instrumentpanel på Yamaha DT 50 MX

3 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Emil! Det du behöver är en givare till tempmätaren men eftersom en vattenkyld motor går svalare än en luftkyld så skulle en givare från DT 125 visa överhettning när din DT 50 har...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2022-02

  • Classic Motor 2022-01

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206