Axialspel på vevaxeln till Husqvarna Drömbåge

Fråga: Hej Jim. Jag har en Husqvarna Drömbåge. Jag hade väldigt stort spel i sidled på vevaxeln, motorn har nu plockats isär och lagerna ser helt okej ut men ska byta dem när jag ändå håller på.

Min fråga är hur det egentligen ska vara på Drömbågen, hur många shims och vilken tjocklek osv för att det inte ska bli så stort spel i sidled? Som det satt nu så satt det en bricka mellan vevaxel och ramlager på vardera sida, detta verkar uppenbart inte är tillräckligt.

Jag har tillgång till din bok där du har tagit upp motorn som sitter i silver- och guldpilen men där skiljer sig det lite från motorn på Drömbågen så hur ska det egentligen vara?

Mvh

Peter

 

Svar: Tittar man i Husqvarnas reservdelskatalog för Drömbågen så finns där inga shims till vevaxeln. Drömbågemotorn har visserligen rakskurna drev i transmissionen (Vevaxel/koppling) vilket inte ger några axiella krafter som det annars blir med snedskurna drev, men jag skulle nog ändå shimsa in vevaxeln till ett axialspel på runt 0,20 mm. Det är ju onödigt att vevaxeln ska kunna dunka och slå mot ramlagren under drift. Undvik tunna shims om det går då det kan tränga in föroreningen mellan dessa så att spelet minskar. Behövs det exempelvis 0,60 mm är det bättre att lägga dit två 0,30 mm än ett 0,40 och två 0,1 mm-shims.

Jim Lundberg

Rulla till toppen