Färgen flagnar på Magurahandtaget

Fråga: Hej! Färgen flagnar på flera av mina gamla Magura gashandtag, och jag undrar vad som är lämplig färg till bättring? Främst gäller det Novoletterna. Jag har sett polerade handtag dyka upp, men det blir så väldigt blankt jämfört med original.

/Knut

 

Svar: Handtag av aluminium och zinklegeringar utvecklar ett oxidlager på metallytan om den varit exponerad för luftens syre en tid och detta oxidlager har färger ofta svårt att fästa vid. Så har det en gång börjat flagna så vill det gärna fortsätta trots upprepade omlackeringar.

För det mesta så räcker det med en lättare blästring av delarna och därefter grundfärg och topplack. Putsning med en Scotch-Brite fungerar också. En bra grej är att lägga på en etsande primer, så kallad syragrund, när det gäller aluminium- och zinklegeringar. Denna grundfärg biter sig fast ordentligt i ytan.

När jag lackerar handtag så lägger jag efter syragrunden på en sprejfärg (vanlig sprejburk) i silverkulör och ovanpå denna lägger jag en tvåkomponents klarlack för att öka tåligheten.

Jim Lundberg

Färgen flagnar på Magurahandtaget
Etsande primer/grundfärg fäster väldigt bra på metallytor som utvecklar oxidlager på ytan – exempelvis aluminium och zink. På bilden syns en ”tårtbit” till en Zündapp KS 50 som fått en dusch.
Rulla till toppen