Hur kopplar man in ett tändningslås på moped?

Fråga: Hur kopplar man in ett tändningslås på moped? Med tre stycken anslutningar. Som Julas tändningslås.

Bengt Arvidsson

 

Svar: Nu förutsätter jag att det handlar om en äldre moped med svänghjulsmagnet – inte någon modernare med batteri. För att stänga av tändningen på en moped med svänghjulsmagnet så ansluter man tändspolens primärlindning till jord. Då kortsluter man denna lindning med den så kallade dödarknappen och denna kallas då även för kortslutningsknapp.

Tändningslås brukar dock vara funtade så att de bryter strömkretsen när man vrider av dem eftersom det är så man stänger av tändningen vid batteritändning. Ett tändningslås vid batteritändning ska alltså bryta strömmen när man stänger av motorn medan ett tändningslås i en svänghjulsmagnet tvärtemot ska sluta strömmen (till jord) när man stänger av motorn.

Att få ett tändningslås att fungera i en svänghjulsmagnet går om det finns ett läge på låset där två av stiften är sammankopplade – samtidigt som det går att dra ur nyckeln i detta läge. Det gäller ju att få tändningslåset att fungera ”bakvänt” vid magnettändning så att låset är ”på” när motorn ska stannas/hållas avstängd. Om det finns ett sådant läge är det bara att ansluta tändningslåsets ena anslutning till dödarkabeln (oftast svart) och den andra anslutningen till jord (ramen).

Jim Lundberg

 

Rulla till toppen