Igentäppt bensinkran på Husqvarna mod 30

Fråga: Hej. Jag har problem med en tank till en Husqvarna modell 30. Det kommer inte något bränsle ur kranen. Det är ju ett vred uppe på tanken med en lång nålventil längst ned, och den går i ett rör ned till botten.

Men det måste ju finnas hål i röret längst ned, men det är helt tät. Den har stått sen 70-talet med någon gegga i som jag har sköljt bort.

Har du förslag hur man kan få bensinen att rinna igen?

Åke

 

Svar: Husqvarnas bensinkran har vredet på ovansidan av tanken där en lång nål (M-28107) går ner till botten av tanken där utloppet (M-28111) sitter. När man skruvar ner nålen täpper den till ett hål i utloppet.

Det sitter mig veterligen inga gummi- eller läderpackningar som nålen ska täta mot utan det är metall mot metall. Förmodligen så sitter det fullt med gammal olja, rost och annat i hålet som täpper till detta. Pilla underifrån i hålet med exempelvis en najtråd eller liknande. Blås omväxlande med tryckluft.

När smutsen är borta kan det behövas en inslipning mellan nålens spets och dess säte i utloppet för att kranen ska täta helt vid avstängning. Då tar man lite ventilslippasta på nålens spets. Sedan sticker man ner nålen och drar ner den i botten.

Därefter vrider man på vredet lite fram och tillbaka upprepade gånger så att nål och säte slipas in mot varandra. Efter detta måste delarna rengöras noga så att det inte kommer in ventilslippasta i motorn. Är det riktigt illa med tätningen får man ta ur nippeln för utloppet och slipa in denna mot nålen utanför tanken så att man kan vrida dem mer mot varandra utan att gängan stoppar rotationen.

Jim Lundberg

Rulla till toppen