Kan man sätta ihop två motorblock från två olika motorer?

Fråga: Måste byta vänster halva på min Suzuki K50-motor men fick svar av en att det inte skulle gå för att dom är linjeborrade från fabrik.

Tycker det lät konstigt att man inte ska kunna göra det om motorerna är exakt samma modell och från samma år.

Jocke

 

Svar: Jag kan inte svära på att det går bra, men jag har själv blandat friskt när jag satt ihop motorer av delar från ”skrotlådan”. Det har dessutom varit olika fabrikat och årsmodell på motorerna. I mitt fall har det handlat om Sachs, Puch, Husqvarna, Zündapp med flera. Jag har aldrig stött på några problem med kärvande axlar eller varmgång i lager och bussningar.

Däremot kan det skilja på hur blocken är utförda eftersom vissa motorer uppgraderades och då kan det skilja på placering av styrstift, hur packningsytan ser ut och liknade. Jag tror detta med att man ska ha matchande blockhalvor mer är en rekommendation från tillverkaren.

Motorblock av den här typen är pressgjutna i stålformar och har därför väldigt precisa mått. Samma sak med borrning av lagerlägen och skruvhål. Skulle detta inte vara lika på alla motorer skulle det bli svårt med att montera reservdelar om dessa inte passar.

Kolla bara att din nya blockhalva ser likadan ut som den du ska byta ut. När du sen sätter ihop motorn så får du ha koll på att inga axlar kärvar eller att det uppstår onormala axialspel. Sikta på cirka 0,20 mm i axialspel på samtliga axlar så blir det bra.

Jim Lundberg

Rulla till toppen