Husqvarna Novolette från 1954 som tappat gnistan

Fråga: Jag har en Novolette från 1954 som stått i 20-25 år. Efter att jag rengjort tank och förgasare, bytt tändspole och kondensator gick den ganska bra dock fyrtaktade den en hel del. Ett par veckor senare när jag sotat krök och ljuddämpare startar den inte! Då har jag ingen gnista!

Håller jag tändkabeln direkt mot jord kan det komma någon enstaka gnista på någon mm avstånd! Gnistan har alltså försvunnit utan att jag rört tändningen! Belysningspolen funkar.

Pelle

 

Svar: Testa med att rengöra brytarkontakterna. Det händer att dessa oxiderar – eller att det kryper ut olja som når dem. Dra en remsa finkornigt slippapper mellan dem några gånger. Avsluta med att dra en tyglapp mellan dem som är indränkt i aceton eller thinner.

Sen kan det vara så att du råkat köpa en av de usla kondensatorer som tyvärr funnits (finns?) på eftermarknaden. Frågan är om du bytt till en nytillverkad/omlindad tändspole eller till en gammal tändspole. Om det är en gammal tändspole så är dessa oftast textilisolerade och dessa drar i sig fukt från den omgivande luften vilket leder till att spolen kan ärga sönder på insidan.

Att motorn fyrtaktat tidigare kan i och för sig bero på dålig gnista, men för det mesta beror fyrtaktningen på att bränsleblandningen är för fet eller att avgassytemet är igentäppt av sot.

Jim Lundberg

Husqvarna Novolette från 1954 som tappat gnistan
Dissekerad Boschkondensator.
Husqvarna Novolette från 1954 som tappat gnistan
Textilisolerade tändspolar är hygroskopiska och suger i sig fukt. Resultatet kan bli interna överslag och ärg.
Rulla till toppen