Vinande ljud från Zündapp KS 50

Fråga: Hej. Jag har en Zundapp KS 50 från 1984 med 4-växlad kantmotor. Denna motor har haft ett för mig ovanligt vinande/tjutande ljud från motorn sen jag köpte denna. Det kommer endast under belastning, så utan växel eller frikopplad, är ljudet helt borta.

Man kan vid vissa varvtal, när man kör, höra ljudet tydligare än det från utblåset. Jag renoverade hela maskin med lager, vev och lite där till och ljudet kvarstår. Hela kopplingsdelen är ny (förutom korgen) då jag trodde ljudet kom från denna.

Vad bör jag kolla som nästa steg?

Dennis

 

Svar: Zündappmotorerna har matchade drev i transmissionen från fabrik – alltså att drevet på vevaxeln och drevet på kopplingskorgen är utprovade för att ge bästa passningen. Om det vinande ljudet hörs på samtliga växlar så kommer ljudet från transmissionen. Om ljudet däremot bara hörs på en viss växel så kommer ljudet från dreven till den aktuella växeln.

Zündapp har märkt upp dreven i växellådan med en pil som visar rotationsriktningen. Vänder man dessa åt fel håll kan det uppstå vinande ljud. När det gäller ljud från motorer så är det svårt att beskriva dessa i textform, men om du uppfattar ljudet som ”måttligt” så är det ingen fara att köra så.

Men om det låter högt och det dessutom förekommer en stor mängd slitpartiklar i oljan (kolla med en magnet) så kan det vara aktuellt att titta närmare på vevaxeldrevets och kopplingskorgen kuggar. Det vara så att kuggarna är väldigt slitna – eller att någon tidigare ägare har bytt antingen vevaxeldrevet eller korgen och att dessa inte lirar ihop.

Jim Lundberg

Vinande ljud från Zündapp KS 50
Zündapps växellådsdrev har en pil som visar rotationsriktningen. Om vinandet bara förekommer på en eller ett par växlar kan det vara läge att kolla om dreven är rätt vända.
Vinande ljud från Zündapp KS 50
Exempel på utslitet vevaxeldrev (Sachs). Detta drev kan gå hyfsat tyst om det sitter tillsammans med det drev (kopplingskorgen) som det slitits mot, men om man skulle montera en ny korg som ska arbeta mot detta drev kommer det att låta illa.
Rulla till toppen