Monark Monarped med NSU-motor

Fråga: Hej. Har en Monark veteranmoped som ser ut som Monarped 1959, men den har NSU-motor. I övrigt ser ramen, lamphuset och stötdämparinfästningen ut som en 59:a. Vad kan detta vara för årsmodell och modellnamn?

Roland Andersson

 

Svar: Monark hade flera olika motorer i sina mopeder vid den här tiden. Jag tror att du har en Monark som heter M249 vilken hade en NSU-motor. Den på bilden ovan bör vara från 1959. Det är svårt att datera mopeder så man är hänvisad till daterade reklambilder – vilka inte alltid är korrekta.

Om man tittar undertill på hastighetsmätaren så står tillverkningsår och månad stämplat där. Om det till exempel står ”2 . 59” är mätaren tillverkad i februari 1959. Men det säger ju bara när mätaren är tillverkad. Det är inte ovanligt att mätaren är något år äldre än mopeden eftersom mätare från ett år mycket väl kunde hamna i nästkommande års mopeder i fabriken. Dessutom kan mätaren vara utbytt någon gång. Men en fingervisning får man ju.

Jim Lundberg

Monark Monarped med NSU-motor
På undersidan av de flesta hastighetsmätare brukar tillverkningsmånad och år vara instansat. På denna VDO-mätare står det 10 . 64 vilket betyder att den är tillverkad i oktober 1964.
Rulla till toppen