Ersätta ljusspole med laddningsspole?

Fråga: Hej, jag har en Ski Doo Everest 340 från 1977 som ljusspolen har gått sönder på. Jag hittar ingen ljusspole att köpa utan närmaste jag kan komma är en laddspole.

Det sitter två tändspolar utanpå motorn och en laddspole i svänghjulet. Fungerar det att använda en laddspole istället för ljusspolen eller hur bör man göra?

Mvh Jacke

 

Svar: Jag vet inte hur det är på just en snöskoter men på äldre hojar är laddspolen ofta klenare en ljusspolen då den där bara har till uppgift att ladda batteriet som i sin tur endast ska driva signalhorn och parkeringsljus. Är det likadant på din skoter kommer laddspolen inte att orka driva lyset.

Men i många fall kan man själv linda om en ljusspole utan lindningsmaskiner och liknade då dessa brukat ha ett ganska litet antal varv – i 6-voltssyetem brukar det ligga på drygt 200 varv med lackerad koppartråd. Är det 12 volt kan antalet vara runt det dubbla.

Du kan även låta en lindningsverkstad renovera din gamla ljusspole. Kolla med Lindom Magnetservice om de kan hjälpa dig.

Jim Lundberg

Rulla till toppen