Kort eller lång vevstake i Zündapp?

Fråga: Hej Jim! Jag har en Zundappmotor med beteckning 278-08-LO som sitter på en Mustang moped. Motorn är original, jag undrar om den har lång eller kort vevstake samt har kolven en eller två ringar.

Mvh Anders

 

Svar: Zündapps mopedmotorer hade korta vevstaken (ofta av aluminium) fram till 1970 då man bytte till en längre stake (av stål). Har du årtalet (Baujahr) på motorns typskylt så kan du se nr motorn är tillverkad. Är motorn tillverkad 1971 eller senare så har den långa staken (om ingen har bytt den tidigare)

Men enklat och säkrast är att du lyfter av cylindern så får du svar på båda dina frågor. Antal kolvringar kan du i och för sig se om du tittar in genom avgasporten, men staken bär du mäta för att vara säker.

Så här mäter du staken: Dra runt vevaxeln så den står i övre dödläge. Mät (utan kolven) från vevskivan upp till änden på vevstaken. Är den ca 79 mm är det den korta staken. Är den ca 84 mm är det den långa staken. Tänk på att du måste ha rätt kolv till den stake du har då kolvbulten sitter på olika höjd i staken.

Jim Lundberg

 

Kort eller lång vevstake i Zündapp?
Långa vevstaken satt i motorer från 1971 och nyare.
Rulla till toppen