Rost i tanken på Fram Luxus moped

Fråga: Hej! Har ett par frågor angående mina mopeder.

1) Har en Puch Maxi S, handtaget till frambromsen var i aluminium men handtaget till ”pysen” var svart plast, ska det vara två olika handtag eller ska de se likadana ut?

2) Håller på att ta bort rost i tanken på min Fram Luxus med citronsyra, men hur ska jag torka tanken efteråt? Hur pass kritiskt är det om det är lite fukt kvar på botten av tanken och man fyller hela tanken med bensin?

Tilde

 

Svar: På fråga 1 har jag tyvärr inget svar, men det är inte otroligt att det ka vara blandat med plast- och metallhandtag. Säkrast är att titta på reklambilder för att se om det ser likadant ut. Men reklambilder i kataloger är inte heller alltid att lita på då modellen kan ha ändrats efter katalogens tryckning.

På fråga 2 gäller följande: Skölj bort all syra med rikliga mängder varmt vatten. Blir det kvar syra så kommer den att orsaka ny rost. Ett bra sätt att neutralisera eventuella syrarester är att ha i lite maskindiskmedel (någon tesked) eller målarsoda i första sköljvattnet. Man ska aldrig lämna kvar vatten i en tank då detta kommer att ligga kvar på botten (tyngre än bensin) och kan orsaka nya rostangrepp, oavsett om det är mycket eller litet bensin i tanken.

Ett bra trick är att skölja sista gången meden skvätt E85 som tar upp vatten. Eller rödsprit. Annars kan man ta en hårtork eller skotork i hålet för tanklocket och blåsa varmluft genom tanken tills den är torr. Ta bort bensinkranen så att luften kan ventileras fritt ur tanken.

Jim Lundberg

Rulla till toppen