Mustang på etanol

Fråga: Jag har en Ford Mustang 1969 med en 250cui sexa. Jag funderar på hur man kan gå tillväga för att konvertera den till e85, om det ens är genomförbart och om man kan få bidrag för det?

Anders

Svar: Visst kan du etanolkonvertera den Mustang och det är egentligen inte så krångligt. Det finns flera sidor på internet där ombyggnad beskrivs och ofta kan du få svar i deras forum. I princip bestyckar du upp förgasaren, justerar in den och ställer samtidigt om tändningen. I vissa fall kan du behöva uppgradera bränslepumpen samt montera en bränsleregulator. Passa gärna på att se över bränslesystemet och byt ut dåliga slangar med mera. Kostanden stannar ofta runt en tusenlapp, kanske två. Det pratas ibland om att etanolen löser upp gummi men de material som är avsedda för bensin klarar också etanol, som helt enkelt är ett snällare ämne. Det finns en risk att etanolen löser upp avlagringar i bränslesystemet men inte värre än att ett bränslefilter klarar av det.

Det har pratats om att man kan söka konverteringsbidrag på halva kostnaden för konvertering och då kan man få ut max 5 000. Det kan du givetvis söka, men om jag förstått rätt är det avsett för konvertering av insprutningsbilar där styrprogram för insprutning och bränslesystem uppgraderas med mera samt att bilen då även typas om för E85.

Robert Gustavsson

Länkar: Etanol.nu

Rulla till toppen