Röd metallic på Monark M 402

Fråga: Vad är (var) färgbeteckningen på den metallicröda Monark M402 som fanns på årsmodell 1951?

Henrik Sandklef

 

Svar: Om man vill återskapa en viss kulör så måste man bryta till en likvärdig kulör baserad på rådande pigment och bindemedel. Gamla färgrecept går inte att använda då många av de kemikalier som användes då inte används längre.

Men har man bara ett bra färgprov att ta med till sin färghandlare så brukar de kunna ta fram en lack baserade på dagens pigment och bindemedel. Det gäller bara att hitta en lackyta som undgått påverkan från solljus, oljor och gummidetaljer.

Under bensintanken brukar man hitta välbevarad lack som man kan ha som referens. Men man bör rengöra denna lack noga med exempelvis lackrengöring (mild rubbing) eftersom tidens tand kan få ytan på lacken att oxidera och missfärgas.

Jim Lundberg

Röd metallic på Monark M 402
Idag kan man ”skjuta” lacken med en skanner som sedan dockas med en dator som analyserar pigmentsammansättningen och föreslår lämpliga recept. Men metoden fungerar sämre på metalliclacker då reflexerna från metallicpartiklarna stör skannern. Dessutom bör ytan vara så plan som möjligt – även om det är en solid lack (icke-metallic)
Röd metallic på Monark M 402
Men fortfarande använder man de gamla hederliga färgkartorna. Dessa fungerar på både solida och metalliclacker men kräver förstås ett bra färgseende hos betraktaren.
Rulla till toppen