Vad betyder siffrorna på mopedens typskylt?

Fråga: Hej Jim. En moppekompis har köpt en MCB 1289, men typskylten fanns ej med. Han har köpt ny skylt, men vet ej vilka siffror som skall stå i nedersta ”triangeln”. Vet du vad dessa siffror står för? Nästan hundra på att den är original och det är i alla fall inte samma nummer som ramnumret. Kan det vara något ”typregistreringsnummer”?

Mvh Mats

 

Svar: 1960 började man typregistrera hela mopeden och inte bara motorn som det var tidigare. De som utfärdade i tygen var Väg och Vattenbyggnadsstyrelsen som förkortades VoV. Senare kom även prefixen ”TSV” och ”ASB”. På bilden ovan syns typskylten till en MCB E-Type som då heter 1293 vilket också är MCB:s beteckning, förutom modellnamnet E-Type.

På den undre raden är det ett instansat nummer som är ett så kallat monteringsnummer och som inte är knutet just till en viss modell utan till samtliga mopeder som tillverkats av MCB (Monark-Crescent Bolagen). Detta nummer användes till exempel när man gjorde gemensamma ändringar hos flera mopedmodeller som  när man bytte till ett kraftigare styrlager hos MCB:s mopeder vilket går att läsa i reservdelskatalogen från 1974:

”From monteringsnummer 80691 monteras våra mopeder med ett kraftigare styrlager. OBS! Inga delar i de gamla lagret är kombinerbara med delar i det nya styrlagret”

Detta innebär att alla mopedmodeller (E-Type, Compact, Champion med flera) med ett högre monteringsnummer än 80691 har det kraftigare styrlagret.

Jim Lundberg

Vad betyder siffrorna på mopedens typskylt?
Typskylt till MCB Topper (VoV 1215) från 1967. Då detta exemplar har ett lägre monteringsnummer än exemplet med 80691 så vet man att denna moped har det tidigare/klenare styrlagret.
Vad betyder siffrorna på mopedens typskylt?
Nymanbolagen (Crescent) hade monteringsnummer redan på 50-talet. Här på en Saxoped från 1957.
Vad betyder siffrorna på mopedens typskylt?
Alla fabriker hade dock inte monteringsnummer som MCB och Nymanbolagen. Här syns en typskylt på Zündapp KS 50 som enbart har typnumret (1407).
Rulla till toppen