Fiat 126 rycker

Fråga: Jag har en Fiat 126 från 1975. Bilen fungerar klanderfritt så länge jag kör runt i samhället med regelbundna fartminskningar/ökningar. Om jag dock kör ut på landsvägen och håller 70-80 stadig fart så tar det någon minut innan den börjar rycka och tappa kraft. Om jag stannar och låter den tuffa på tomgång så kan jag sedan köra ett par minuter igen. Motorn stannar dock aldrig. Bilen har ny tank, slangar och förgasare och hade samma symtom innan jag bytte förgasare. Tändningen är inställd med stroboskop men jag börjar ändå svänga mot att det kanske kan ha något med tändningen att göra. Jag vore tacksam för förslag vad jag borde leta efter.

Mvh. Henrik

Svar: Bra att du bytt tank, slangar och förgasare. Hade ett liknande fel på en Fiat en gång och då var det skräp i tanken som var boven i dramat. Har även haft ett liknande fel på en Volvo med insprutning. Felet lokaliserades till en minimal spricka i bränsleledningen vid bensinfiltret. Vid vissa varvtal sög den luft och tappade orken, men den stannade aldrig. Det märktes mest vid landsvägskörning då man höll samma varvtal en längre tid.

Om allt detta är i ordning på din bil lutar jag också åt att det är tändsystemet som krånglar. För egen del skull jag börja med att byta tändspolen, sedan tändkablarna och därefter stift, brytare, kondensator och rotor. Men jag skulle först av allt kontrollera om kablarna till fördelare och tändspole är okej. Ett litet glapp eller dålig kontakt kan under vissa förhållanden ge liknande symptom.

Lycka till och berätta gärna vad felet var när du hittar det.

Robert Gustavsson

Rulla till toppen