Husqvarna som ryker och trycker ut olja

Fråga: Hej Jim! Jag har en Husqvarna M29 med 118cc motor. Mina problem är att den trycker ut olja vid kickaxeln och att den ryker väldigt ur avgasröret när jag kör med full gas en lite längre sträcka (500 – 800 meter). När jag släpper på gasen lite granna så slutar det ryka ganska omgående. Vilka åtgärder rekommenderar du?

Med Vänlig hälsning.

Malte Löfgren

 

Svar: Det låter som att packboxen på vevhusets högra sida är defekt. Då sugs det in olja i vevhuset när kolven går uppåt och när kolven sedan vänder och går nedåt så går en del av vevhuskompressionen ut till växellådan så att oljan där trycks ut där den kan.

Packboxen går att byta utan att dela på motorn men kopplingen/transmissionen måste demonteras. När man ska dra ur den gamla packboxen så borrar man två eller tre hål i sidan på den där man sedan drar i plåtskruvar som man sedan drar i med en tång.

Men det gäller att vara försiktig så att borren inte far in i ramlagret innanför packboxen. Detta kan man förebygga genom att trä på ett litet rör på borren så att den bara tittar ut så pass mycket att den går igenom packboxens plåtsida (2 – 3 mm). Sen måste alla borrspån bort från ramlagret.

Man kan ibland knacka hål i packboxen med en syl. Då blir det inga spån, men även här får man se upp med att inte köra in sylen i ramlagret. Dessutom händer det att packboxen åker in mot lagret om man använder sylmetoden vilket leder till att plåtskruvarna då kan nå in till lagret.

Smörj in packboxens tätningsläpp med fett innan montering. Det är vanligare att packboxen på vevaxelns andra sida tar slut (den får sämre smörjning) så det kan vara hög tid att byta den också.

Jim Lundberg

Husqvarna som ryker och trycker ut olja
Man kan för det mesta byta en packbox utan att dela på motorn. Man drar då i plåtskruv i sidan på packboxen som man sedan drar i med en tång.
Rulla till toppen