Fixa styrsnäckan på Victor BM 230

Fråga: Fixar styrsnäckan på min Victor BM 230 och undrar om det ska vara olja eller fett i den? Mängd och viskositet på olja om det ska vara det eller vilken fett och sort om det ska vara fett.

Mvh,

Tias

Svar: Hej Tias!

Du har några frågor om styrsnäckan på din BM-Victor 230. Den ska innehålla 0,5 liter växellådsolja SAE 90. Men det är viktigt att du använder en olja av typen GL-1. Den saknar så kallade EP-additiver som angriper, och i värsta fall förstör, de lagermetaller som kan finnas i äldre styrsnäckor och utväxlingsanordningar. 

Jag rekommenderar att du använder en växellådsolja från Q8 Oils som heter T 25. Den är anpassad för äldre manuella växellådor och lätt belastade kuggväxlar. Har du svårt att hitta en sådan olja funkar det att använda motorolja SAE 10w-40. 

BM-Victor, ja. Utan tvivel blev traktorn legendarisk redan under produktionstiden 1955-1961. Till detta bidrog den mekaniskt robusta och oerhört slitstarka konstruktionen samt inte minst dieselmotorns extraordinära egenskaper. Så kallade ”traktorkännare” anser att det idag knappast är möjligt att till rimliga kostnader tillverka en traktor med en kvalitet motsvarande BM-Victorns.

Så din traktor är värd all vård.

Fixa styrsnäckan på Victor BM 230
Styrinrättningen på en BM-Victor.
Rulla till toppen