Yamaha FS 1 som dör om man inte gasar

Fråga: Hej Jim, jag har en Yamaha Fs1 1978 som inte funkar. Man får igång den till tomgång men man måste hålla i gasen annars dör den. Om man gasar för mycket dör den även, det låter typ bööööhhhhh. Jag har testat att köpa ett nytt tändstift och jag har rengjort förgasaren och munstyckena i en ultraljudstvätt. Jag vet inte om man kör på fel bränsle, jag kör på 95:ans bränsle men man kanske ska köra på 98:ans.

Tacksam för svar!

Mvh Max

 

Svar: Bränslet ska nog inte göra mer än marginell skillnad, utan det här låter helt klart som att något är fel. Frågan är om den alltid har betett sig så här eller om felet har dykt upp på senare tid. Skillnaden är ju att man kan ha köpt en moped som tidigare ägare ”förstört” med olika ingrepp – eller att mopeden har fungerat som den ska, men börjat krångla i nutid.

Kolla först en sak: starta motorn och vrid på gasen tills motorn stannar. Ta ur tändstiftet. Är detta blött så kan felet bero på klen gnista eller möjligtvis att förgasaren ger alldeles för fet bränsleblandning. Om tändstiftet istället är torrt – ja, då kommer det inte fram något bränsle.

Det låter inte som läckande packboxar i vevhuset för då går motorn inte på tomgång utan måste rusas rejält för att inte stanna. Dessutom brukar det krävas en rullstart för att få igång motorn om packboxarna är riktigt dåliga.

Jim Lundberg

Rulla till toppen