Ställa tändning på Zündapp med brytarlöst system

Fråga: Hej! Jag har en Mustang moped, 618 sport från1962, med Zündapp 267-motor. Jag har bytt till ett brytarlöst tändsystem av den här typen då belysningsspolarna gav upp på den gamla tändplattan. Jag har hittat TDC och jag skall ha förtändning på 1,8mm men min stroboskopslampa visar att min tändning ligger flera centimeter fel, det går ju inte att justera så mycket.

När jag har induktionsgivaren monterad enligt anvisningen på tändkabeln så får jag bara sporadiska ”strobes” och tändningen är tidig. När jag vänder induktionsgivaren åt fel håll får jag kontinuerliga ”strobes” men tändningen ligger efter. lampan fungerar bra på motorcykeln, en Hella Optilux. Jag är villrådig. Vad göra?

Mvh Nisse

 

Svar: Spontant så låter det som att det nya tändsystemet inte fungerar som det ska. Jag har testat brytarlösa tändspolar och för att få tändläget rätt så fick jag fila ner tändspolen (för att den skulle passa på tändplattan) och dessutom skippa krysskilen för att kunna få tändläget där den ska vara.

När jag tittar på den typ av tändsystem som du har så verkar det fungera likadant som min tändspole – att den triggas av att spänningen från svänghjulets magneter/spolens primärlindningen styr när gnistan ska komma. Andra brytarlösa system har en särskild givare som reagerar på svänghjulets position mer än hur hög spänningen är i ett givet ögonblick.

Min elektroniska spole gav gnista när kolven var drygt 5 mm från övre dödläget – som bäst. Motorn är en Sachs mopedmotor och den ska ha en förtändning på hälften – alltså cirka 2,5 mm. Att vrida tändplattan hjälpte inte i mitt fall då slitsarna för skruvarna i plattan inte räckte till på långa vägar och det enda som återstod var att ta bort krysskilen och ställa tändningen som man gör på Victoria (vilka saknar krysskil) genom att vrida hjulet lite på axeln tills det blev rätt.

Att du får olika resultat när du vänder på stroboskoplampans induktiva givare (som man trär över tändkabeln) kan bero på att lampan vill ha triggerpulsen från givaren med en viss polaritet ( = strömmens riktning, plus eller minus) och om lampan ger stadigare resultat med ”felvänd” givare så är det nog bara att göra så.

Men om nu tändläget hamnar fel trots att du vrider tändplattan så mycket det går så kanske du får göra som jag gjorde och ta bort krysskilen. Den har bara till uppgift att sätta svänghjulet i rätt läge på vevaxeln vid montering. Det som håller svänghjulet på plats är konan på axeln – inte kilen.

Testa med att ta bort kilen och trä på hjulet så att kilspåren i hjul och axel är lite förskjutna och dra fast hjulet. Kolla sedan tändningen med lampan igen. När du fått tändläget rätt – alltså 1,8 mm före övre dödläget i ditt fall så gör du två märkningar på ditt svänghjul för att slippa ta fram stroboskopet varje gång du lossar svänghjulet i framtiden.

Den ena märkningen ska visa när kolven står i övre dödläget när du ställt tändningen rätt. Då kan du montera svänghjulet i rätt läge efter vägkanten om du vill. Då räcker det med att ta ur tändstiftet och sticka ner en spik/pinne/skruvmejsel/pennkniv i tändstiftshålet och vrida vevaxeln tills du känner att kolven är i topp. Sen monterar du svänghjulet enligt övre dödlägesmärkningen som du gjort och drar fast det och du är i mål – då sitter svänghjulet i samma position som innan du tog av det.

Den andra märkningen är tändläget som du använder om du vill kolla tändläget framöver med stroboskoplampan. Det får du fram genom att ställa kolven 1,8 mm från topp och göra en till markering på svänghjulet som du använder om du vill kolla/ändra förtändningen.

Jim Lundberg

Ställa tändning på Zündapp med brytarlöst system
Om man tagit bort krysskilen för att få tändningen rätt gör man sedan så här: Rita ett streck som visar var övre dödläget är och ett annat streck som visar tändläget, Om man nu måste ta av svänghjulet och saknar stroboskoplampa så är det bara att ställa kolven i topp och trä på svänghjulet enligt strecket för övre dödläget så blir det rätt. Ett tips: Om man vill ställa tändningen i grader istället för millimeter före dödläget så motsvarar en millimeter på svänghjulets utsida ganska exakt en grad. Lätt ett måttband runt svänghjulet och rita in strecken för varje millimeter = grader. Ska det exempelvis vara 23 graders förtändning så ska man dra ett streck på svänghjulet som ligger 23 millimeter före markeringen för övre dödläge.
Rulla till toppen