Axialspel på Zündapps nållager i kolven

Fråga: Hej! Funderar lite på axialspelet på nållagret vid kolvbulten (Zündapp). Det är ju olika avstånd i kolven typ Athena har ca 16,2 mm, lätt gjort att man sätter dit det vanligaste 12x15x15. Men 1 mm som nållagret rör sej i sidled lär väl inte vara bra? Finns det nåt axiellt mått rekommenderat på nållagret?

Mvh Peter

 

Svar: Jag vet inte om det gör så mycket att nållagret kan röra sig drygt en halv millimeter åt bägge hållen (från centrum räknat). Det känns givetvis bättre om lagret sitter lite tajtare mellan kolvbultsvårtorna i kolven. Men även vevstakslagret i andra änden har ett antal tiondelar i axialspel från fabrik.

Avståndet mellan kolvbultsvårtorna på en standard Zündappkolv (50 cc/39 mm) är mellan 16 – 16,5 mm, beroende på fabrikat, så om nållagret har ett inbyggnadsmått på 15 mm på bredden så blir det minst en millimeter axialspel på en vanlig standard (otrimmad) motor.

På en del äldre mopedmotorer med lösa nålar sitter det härdade stålbrickor på var sida om lagret, men där är det för att ändarna på nålarna inte ska ligga och skava mot den mjuka aluminiumkolven.

Jim Lundberg

Rulla till toppen