Fram Wild Horse som tappat gnistan

Fråga: Har köpt en Fram Wild Horse 250 från 1952. Har problem med att den inte ger gnistor hela tiden till tändstiftet, hittar inte heller någon dödarknapp så jag funderar om det har nått med det att göra. För hur annars är det tänkt att man ska stanna motorn? Det finns ju ingen pysventil på motorn heller. Sen så skulle jag vilja veta om det är någon som säljer delar till dom motorerna, det sitter en Victoriamotor i den!

/Micke

 

Svar: Jag har tyvärr inga uppgifter om denna motorcykel, men jag har jämfört olika bilder och då verkar det som att Victoriamotorn i din Fram är samma motor som sitter i Victoria KR 25. I så fall har din motor batteritändning och motorn/tändningen styrs då av ett tändningslås som förmodligen sitter i framlampan. Detta innebär att felsökningen kommer att bli på samma vis som på en äldre bil med brytarsystem: Ström från generatorn till batteriet>till tändningslås>till tändspole>till brytarkontakter.

När det gäller motordelar så får man nog vända sig till ursprungslandet Tyskland. Kolla exempelvis med Victoria-Oldtimer.de. Chassiedelar får man nog söka i Sverige om inte motorcykeln råkar vara en utländsk motorcykel som är dekaltrimmad (endast fått dekaler från svensk fabrik).

Jim Lundberg

Fram Wild Horse som tappat gnistan
Kopplingsschema till Victoria KR 25.
Rulla till toppen