Husqvarna Novolette som får gashäng

Fråga: Hej. har en Husqvarna Novolette från 1953. Fick ett problem häromdagen när jag skulle byta lite packningar och sen skruvade ihop allt igen, på något sätt har jag gjort något fel med gasvajern för att den fastnar och då gasar den på fullt när man startar moppen utan att jag gör något. Vet inte riktigt hur jag ska göra nu, undrar bara om ni har några tips.

Linus

 

Svar: Har du den riktigt tidiga Novoletten så har den ett flänsfäste på förgasaren. Dessa förgasare kan deformeras om man har en tjock och mjuk förgasarpackning i kombination med att man drar åt skruvarna väldigt hårt. Då kröker man förgasarflänsen och den deformationen kan röra sig bakåt till trottelhuset så att trotteln börjar kärva.

Men det kan även vara så att det är själva gasvajern som ställer till det. Kolla att vajern löper lätt och att den inte ligger i skarpa böjar någonstans. Även gashandtaget kan ju kärva om detta har varit demonterat efter ditt skruvande.

Om du misstänker att det är trotteln som kärvar så börjar du med att rengöra den och dess hål i förgasaren i fall det kan vara någon förorening som (sandkorn m.m.) som hittat dit. Trotteln sitter ju med tajt passning spå det behövs inga stora partiklar för att den ska kärva.

Ett trick är att ”måla” hela trotteln med en tuschpenna och sedan montera den och gasa några gånger. När man sedan tar ur trotteln ser man vara den varit i kontakt med förgasaren – där är tuschen bortskavd.

Jim Lundberg

Husqvarna Novolette som får gashäng
Om trotteln kärvar kan man stryka på tusch över hela utsidan. Sedan monterar man trotteln och gasar några gånger. Tuschen skavs bort där det finns kontaktytor mellan trottel och förgasare. Om man behöver putsa på trotteln (eller i förgasaren) så är det vid dessa ytor det ska ske. Fin fil eller finkornigt slippapper är det som gäller.
Rulla till toppen