Årsmodell på Crescent 1198 flakmoped

Fråga: Jag har en Crescent 1198 flakmoppe med ramnummer 7658XX och på en typbeteckningsskylt nr 234726. Vet du när den är tillverkad?

Mvh Bertil

Svar: Nu blir jag lite osäker här vad gäller beteckningen på din flakmoped. En moped som heter 1198 är en lite nyare modell från Norsjö som heter ”Carrier”. Men det finns även den ”klassiska” flakmopeden (oftast grönlackerad) som heter ”Crescent”, fast då kallas den för 1189 – alltså att man vänder på de två sista siffrorna.

Hur som helst – det är svårt att åldersbestämma mopeder eftersom de inte är registrerade hos myndigheterna. Att gå via ramnumret (jag maskade dina två sista siffror med XX) fungerar bara om tillverkaren fortfarande existerar – eller att den informationen är sparad någonstans.

Det finns vissa trick vid åldersbestämning av mopeder och det är bland annat att titta under hastighetsmätaren där tillverkningsår och månad är instansat. Ett annat trick är att titta på daterade reklambilder för att se vilken moped som ser ut som ens egen.

Men flakmopeder är svårast av de svåra när det gäller datering. De har ingen hastighetsmätare och de har sett likadana ut under många år. Du kan alltid kontakta Norsjö (en av få tillverkare som existerar idag) och höra om de kan hjälpa dig.

Om du skulle dela på motorn så kan tillverkningsåret på vevaxeln vara inetsat på ena vevskivan (Se bild ovan – vevaxel från 1971). Men om vevaxeln – eller hela motorn är utbytt – så hjälper ju inte det heller. Samma sak gäller ju med eventuell hastighetsmätare.

Jim Lundberg

Rulla till toppen