Linda om ljusspolar på Sachs 98 cc

Fråga: Hej Jim! Har en Sachs 98 cc utan lyse på. Har funderat på att linda om spolarna om de är trasiga. Hur många meter tråd går det på varje spole om det ska vara 240-250 varv och ska man ha tejp efter varje lager?

Mvh Sten-Åke

Svar: Jag har inte lindningsdata för Sachs ljusspolar, men om du har de gamla spolarna så kan du linda av tråden och räkna varven. På en mopedspole med cirka 240 varv går det åt 10 – 12 meter om jag minns rätt.

I och med att du har två belysningsspolar (som är parallellkopplade) så måste du dels hålla reda på riktningen på varven samt vilken spole som är vilken eftersom spolarna måste arbeta i fas med varandra.

Se till att linda snyggt med varven intill varandra. Lindar man spretigt/yvigt från början så blir felet bara större och större för varje lager man lindar på och det kan gå så illa att spolen blir så stor att tråden tar i svänghjulet innan alla varv är på plats.

Man behöver inte tejpa mellan varje lager på en ljusspole, men däremot måste tråden fixeras när man lagt sista lagret. Detta kan göras med krympslang eller en tygremsa doppad i epoxi.

Men kolla först och främst att spolarna verkligen är trasiga. Ljusspolar brukar bara gå sönder när man kör en skruvmejsel i dem. Enda sättet att se om de är hela är att köra dem en och en (koppla isär dem) mot en glödlampa på ungefär halva den effekt (watt) som det ska vara till den motorn. Är spolarna okej ska de driva lampan till full styrka var och en.

Jim Lundberg

När man lindar på den emaljerade koppartråden måste man linda varv mot varv och absolut inte korsa varven. Blir det fel från början kan spolen till slut bli så stor att den inte får plats i tändsystemet.
Rulla till toppen