Puch Maxi som drar mycket olja

Fråga: Hej Jim.  Jag var ute och åkte 8 mil (mopperally i Söderköping). Fyllde på olja innan jag åkte, 1,5dl (Puch maxi 1969 utan växlar) som du skrev tidigare att det skulle vara.

Kollade oljan igen när jag kom hem och då var typ hälften borta. Vad kan det vara? Det rök inte ovanligt om moppen vad jag såg och den gick bra. (så kanske inte läckage i packboxen till vevhuset som du skrivit om tidigare).

Kan det var den lilla packningsringen som sitter vid oljeavtappningsskruven som är otät?  Det var lite blött på den. Vågar man dra åt hårdare?

Mvh

/Mikael H

Svar: Om motorn inte ryker så försvinner inte oljan ut via vevhuset. När man letar oljeläckage ska man börja med en motortvätt så att blocket är rent och torrt. Sen får mopeden stå och efter en stund kollar man om det blivit fuktigt någonstans på motorn.

Men vissa läckage uppträder bara när man kör och om det inte syns någon olja på motorn efter en stund så får man istället köra en kort runda och sedan kolla igen var det tränger ut. Oavsett om man kör eller inte ska man kolla efter läckage med korta tidsintervaller/körsträckor. Väntar man för länge/kör för långt kan hela motorn vara blöt av olja och då ser man ju inte varifrån det började läcka.

När det gäller oljan på din avtappningsplugg så ska du bara dra åt den om den sitter löst. Om packningen under pluggen är dålig så kan man ofta dra så hårt att gängorna går sönder i motorblocket utan att det blir tätt.

Sen är det ju så att en avtappningsplugg alltid sitter längst ner på en motor så oavsett var oljan läcker ut så kommer den till slut att rinna ner utefter pluggen så att det ser ut som att det är där det läcker.

Jim Lundberg

Rulla till toppen