Transmissions-kedja till HMW

Fråga: Hej, tänkte göra iordning en HMW-motor, ett ”plockepinn”. Kedjan mellan vevaxel och koppling skall vara en 3/8×5/32×1/2 – 50 länkar. Dessa kan köpas från Österrike för runt 500 med frakt vilket är mer än vad motorn kostade från början :).

Testade en kickkedja från Puch treväxlad och den passade perfekt mot dreven men är bara 26 länkar lång. Har sett att dessa kedjor går att köpa för en betydligt mindre summa för två st. Fråga: kvalité?

Dessa kedjor är inte Puch original och används bara vid start. Frågan är om den håller? Sen måste jag ju skarva två kedjor och ta bort två överflödiga länkar för att få en korrekt kedja – möjligt? Sen har jag ett skyhögt axialspel på kopplingsaxeln 2-3 mm. Alla delar sitter där och växlar går i. Vanligt?

Håk

Svar: Om kedjan har 50 rullar bör motorn vara en HMW ZT. Kedjedimensionen 3/8” x 5/32” är tillsammans med kedjan 3/8” x 7/32” vanliga i fyrtaktsmotorer på äldre motorcyklar och dessa kallas därför för magnetkedjor eller generatorkedjor.

Dione Kullager i Uppsala brukar ha dessa på metervara. Annars finns de säkert hos firmor som säljer delar till engelska motorcyklar.

Axialspelet i din motor verkar vara väldigt stort då de flesta mopedmotorer har ett rekommenderat axialspel på växellådsaxlar som ligger runt 0,20 mm. Kan du inte shimsa axeln?

Jim Lundberg

Rulla till toppen