Årsmodell på flakmoped via ramnummer

Fråga: Hej. Kan man se vilken årsmodell det är på en Monark 1189 flakmoped med hjälp av ramnummer?

Hälsningar Lasse

Svar: Eftersom mopeder inte är registrerade hos myndigheterna så kan man inte söka efter identitet och årsmodell den vägen. Då återstår bara om tillverkaren har uppgifterna. Tyvärr så försvann Monark Crescent Bolagen (MCB) för cirka 30 år sedan.

Flakmopeder är de svåraste att datera bland mopeder eftersom de saknar hastighetsmätare som oftast har tillverkningsår instansat. Dessutom har dessa mopeder knappast genomgått några kosmetiska eller tekniska förändringar på decennier så man kan inte jämföra dem med daterad reklam.

Däremot så kan tillverkningsåret finnas inetsat på ena sidan av vevaxeln men det kräver att man delar på motorn. Fast då får man bara reda på när vevaxeln är tillverkad. Den, eller hela motorn, kan ju vara utbytt av någon tidigare ägare. Det man grovt kan säga är att till och med 1973 var 1189:an grå och blå. Från och med 1974 var den helgrön. De sista 1189:orna, ”gröningarna”, tillverkades i slutet av 80-talet.

Jim Lundberg

Så här såg 1189:an ut ända till slutet cirka 1987. Små saker ändrades som lampor och sadel, men det är saker som lätt kan bytas ut och därför osäkra när det gäller datering.
Rulla till toppen