Husqvarna Cornette chokefunktion

Fråga: Det diskuteras ibland om en gummibricka som skall placeras i botten på chokeanordningen, den finns inte med på sprängskisser av förgasaren till min Husqvarna Cornette. Jag har en 1/12/79 förgasare. Vad gör den brickan för nytta? Skall den ligga lös nere i förgasaren? Fungerar det med en o-ring?

Sune Åström

Svar: Chokefunktionen hos Bingförgasaren som sitter på vissa Husqvarnamotorer är egentligen ingen choke med ett spjäll som stryper luftflödet (choke betyder strypa på engelska), utan det är en tillskottsventil som öppnar en kanal där extra mycket bränsle kan nå motorn vid kallstart.

Denna ventil består av en vajerstyrd kolv (nr 27) som öppnar och stänger ett hål i botten av det hål som kolven löper i. När man drar upp kolven vid kallstart (”chokning”) så öppnas hålet i botten och extra mycket bränsle släpps fram

När man stänger ”choken” så går den lilla kolven ner och täpper till hålet. För att det ska bli tätt sitter det en gummiskiva längst ner på kolven (pilen på bilden) som tätar till detta hål. Utan denna lilla gummiskiva kommer det att läcka bränsle förbi kolven så att man i princip kör lite på choke hela tiden.

Skivan har måtten 3 mm i tjocklek och 6 mm i diameter och kan tillverkas av bensinbeständig gummiduk med en vanlig hålpipa. Skivan limmas sedan i kolvens botten med ett bensinbeständigt lim. Jag har för mig att en del har gjort detta med vanligt superlim, alltså cyanoakrylat, med gott resultat. Det bör fungera med en o-ring, förutsatt att ringen verkligen täcker/omsluter hålet i botten.

Jim Lundberg

Rulla till toppen