Lossa svingaxel på Monark Monarped

Fråga: Jag håller på att renovera en Monark Monarped 1958 Lyx. Problemet är att jag inte får ut axeln till baksvingen. Är den bara fastrostad eller är den svetsad? Hur får jag ut den?

Med vänlig hälsning, Björn

Svar: Svingaxeln (nr 30) är bara instucken genom ramen, men den har en tendens att rosta fast rejält i ramen. Man får spruta på rostolja och knacka mot axelns ändar med en kopparhammare. Men räkna ändå med att yttersta gängvarvet kan få stryk trots att hammaren.

Ett bra trick som kan underlätta är att dra på muttern på ena sidan av axeln/mopeden och dra åt den hårt. Sen knackar man på axelns andra ände. Då samverkar muttern och hammarslagen i samma riktning.

Om axeln nu börjar röra sig så sprutar man på mer olja och flyttar över muttern på andra sidan och gör om samma sak – fast nu åt andra hållet. På detta sätt kan man arbeta loss axeln genom att knacka den ömsom åt höger ömsom åt vänster.

Om den ändå inte vill lossna får man ta fram gassvetsen och värma ramen där axeln ligger. Här räcker det inte man varmluftspistol eller gasol eftersom man ofta måste värma tills det glöder. Räkna i så fall med att eventuella gummibussningar (Silent block) i svingen kommer att förstöras av värmen.

Jim Lundberg

Rulla till toppen