Zündapp KS 50 som stannar efter fem kilometer

Fråga: Hej! Har en Zündapp KS 50 årsmodell 1982 med kantmotor. Den går cirka fem kilometer, sen dör den och är svår att få igång. Vad kan det vara för fel? Den får bensin, har bytt tändspole och kondensator. Tacksam för tips.

Ulf Karlsson

Svar: Första tanken är att det är stopp i tanklockets ventilationshål. Då kan motorn gå ganska länge innan undertrycket i tanken blivit så lågt att bensinen slutar rinna ner till förgasaren. Testa med att byta tanklock – eller lätta lite på originalet när du kör – så vet du snart. Testa även med att byta tändstift. Det händer att dessa plötsligt lägger av. Undvik radioavstörda tändstift. Dessa har ett ”R” i beteckningen.

Om problemet fanns redan innan du bytte kondensator och tändspole så bör ju dessa delar fungera som de ska – med en liten reservation: det fanns ett tag massor av undermåliga eftermarknadskondensatorer som i princip var trasiga redan i butiken som sålde dem. Jag tror att branschen har sanerat sig själv, men det finns ju alltid risken att man fortfarande kan springa på en defekt kondensator.

Jim Lundberg

Rulla till toppen