Delar till bakbromsen på Crescent 1189

Fråga: Hejsan! Jag har köpt mig en flakmoped, en Crescent 1189! Jag har problem att hitta delarna till bromsstaget vid bakhjulet? Verkar finnas två olika stag! Vet ni hur det ska se ut och vad som fattas?

Tias

Svar: Det som saknas på din moped är vingmuttern och fjädern. Jag vet inte vad som skiljer stagen åt men tidiga modeller kan ha haft Grimecanav medan senare (som din) har Leleunav, och det är möjligt att dessa nav har olika bromsstag.

Vid ”A” på din bild ska stången vara gängad så långt att gängan går igenom bromsarmen från navet. På din saknas gängorna – eller är bortnötta, som det ser ut. Vid ”B” på din bild ska fjädern sitta som håller det hela i spänn så att det inte ramlar isär eller uppstår dödgång.

Vingmuttern (nr 55 på sprängskissen) är lite speciell då den är skålslipad mot den sida av muttern som ligger mot bromsarmen. Detta för att muttern ska sitta kvar i det läge man ställt den vid justering. Man känner detta när man vrider muttern då det ”klickar till” vid varje halvvarv. Denna mutter kan man lätt tillverka själv genom att fila en vanlig vingmutter med en rundfil så att det uppstår en ”skål” där den ligger mot bromsarmen.

Genom att fila ur muttern efter den streckade linjen med en rundfil blir den ”självlåsande” i hop med fjädern som trycker på från andra hållet.

Jim Lundberg

Rulla till toppen