Testa kondensatorn

Fråga: Till Jim. Du säger att jag kan kolla kondensatorn genom att ladda den med t.ex. 6 volt och efter 1 minut kortsluta och det ska uppstå en gnista. Enligt detta var min kondensator död och fyra stycken nya är också döda.

Jag håller den i jord och tillför 6 volt! Gör jag fel eller har jag extrem otur?

Den gick men omöjlig att starta efter två minuters körning med originalkondensatorn men med nästa fyra stycken är den stendöd.

Börje

Svar: Gnistan som uppstår är liten och klen. Man måste nästan alltid släcka ner i rummet för att den synas. Bäst är att använda en analog multimeter (med visare). Digitala multimetrar är inte särskilt bra när man ska mäta kortvariga strömstötar som dessa.

Testa med att ladda med 12 volt så blir det en kraftigare gnista och dito utslag på mätaren. Observera att visaren inte hinner slå upp till den spänning man laddat med. Man får helt enkelt lära sig hur stort ryck visaren gör på en frisk kondensator. Om man inte har en analog multimeter (utdöende släkte) så kan man använda kortslutningsmetoden som på bilden.

Man laddar kondensatorn med en strömkälla genom att ansluta den till kondensatorns hölje samt till dess anslutning. Kondensatorn laddas på bråkdelen av en sekund så man behöver inte ladda länge. Efter en minut kollar man om det finns någon laddning kvar.

Jim Lundberg

Rulla till toppen