Spänna kedjan på Husqvarna Cornette

Fråga: Hej. Jag undrar om det finns nåt lämpligt mått på hur spänd kedjan skall vara, jag har en Husqvarna Cornette från 1961, Kedjan känns lite väl lös men kedjespännarna är dragna det som går.

Sune Åström

Svar: Om bakhjulet är draget bakåt så mycket det går med kedjespännarna och kedjan fortfarande är för lös så måste man antingen kapa av kedjan – eller byta till en ny. Börja därför med att kolla om kedjan är slut. Det finns flera sätt att avgöra om en kedja är så sliten att den bör bytas, men ett lite vetenskapligare sätt är att mäta kedjans längd.

Om kedjans längd har ökat med mer en 1 procent är det dags att byta. Det innebär 1 centimeters ökning på 1 meter. Har man ingen ny kedja att ta måtten på så kan man göra så här: Ta bort kedjan och lägg den rak på arbetsbänken. Den ska ligga med rullarna parallellt med bänken – alltså så som den sitter på mopeden.

Tryck nu ihop kedjan så att den blir så kort som möjligt och mät hur lång den är. Ta sedan tag i ändarna och dra ut kedjan och mät igen. Om längdskillnaden är 2 centimeter eller mer är det skrotlådan som gäller.

Men om din kedja är okej så kan den istället behöva kapas för att erhålla rätt spänning. Observera att det minsta man kan ta bort är två (2) rullar (det finns så kallade halvlänkar, men de bör helst undvikas). Bäst är att slipa ner skallen på den nit som ska drivas ut så går det lättare och är snällare för den rulle som niten passerar på sin väg ut.

Sätt tillbaka kedjan på mopeden och montera kedjelåset. Se till att låsclipset hamnar med sin öppning FRÅN rörelseriktningen. Kedjans spänning påverkas av hur mycket mopeden är belastad om den har bakfjädring vilket din Cornette har. Därför ska man sitta på mopeden när kedjans spänning kontrolleras/justeras. Om kedjan går att röra uppåt/nedåt totalt 1 – 2 centimeter är spänningen den rätta.

Se till att dra lika mycket på kedjespännarna så att bakhjulet inte hamnar snett. Lägg en lång bräda mot sidan av bägge hjulen så ser man om mopeden spårar som den ska. Enligt handboken ska Cornette (1960) ha en kedja med 104 rullar. Kedjans dimension är 1/2″ x 3/16″ och på kedjespråk heter denna kedja ”415”.

Jim Lundberg

Eftersom baksvingen gör en cirkulär rörelse så förändras avståndet mellan dreven vid fjädring. Därför ska man sitta på mopeden när man kollar/justerar kedjans spänning.
Slipa ner nitens skalle innan den drivs ur så går det lättare.
Ett bra trick är att lägga kedjan ovanpå backarna på skruvstycket. Sära bara på backarna så mycket att niten precis kan passera mellan dem. Har man inget skruvstycke kan man lägga en mutter under niten som ska ur.
Rulla till toppen