Husqvarna Novolette som behöver tramphjälp

Fråga: Hej, har en Husqvarna Novolette från 1952 med Rexmotor. Har lite problem att få den att gå, den tänder till men orkar inte gå utan tramphjälp. Har förstått att det finns två olika slaglängder på denna motor. Tycker att kanalerna öppnar alldeles för lite, max öppen på bifogad bild. Frågan är: har jag fel kolv/cylinder till min motors slaglängd? Kolven sticker även upp ett par mm över cylinder vid toppläge.

Mvh

Trött trampare!

Svar: Novolettemotorn fick en annan slaglängd till 1955 års modeller. Rexmotorn hade 35 mm slaglängd, medan Husqvarnas egen motor fick 39 mm slaglängd. När man ser på din bild så ser det lite märkligt ut att portarna inte friläggs mer av kolven.

Jag har tyvärr inte ”korsmekat” med dessa två motorer, men en gissning från min sida är att man blandat delar från dessa motorer. Att kolven går över delningsplanet mellan cylinder och topplock låter inte alls rätt. Det kan eventuellt vara så att någon har bytt till en nyare vevaxel i din motor, men använt den gamla vevstaken, som ju bör vara kortare om vevaxeln har längre slag. Om inte Husqvarna enbart flyttade upp hålet för kolvbulten istället för att ta fram en kortare vevstake. Allt detta förutsätter ju att samtliga motorer har samma längd på cylinderloppet.

Men om du har rätt delar i motorn så bör du kolla att packboxen innanför remskivan är okej. Hela motorn har vevhuskompression och läcker denna packbox (eller den innanför svänghjulet) får man en motor som på sin höjd tänder om man trampar som en tok.

Jim Lundberg

Rulla till toppen