Olja i Villiers 98 cc

Fråga: Hej. Har en 98cc Rex Midget sport med tvåväxlad Rex Villiersmotor från 1937. Osäker på hur mycket olja jag behöver ha i växellådan. Något ni kan få fram fakta om?

Peter

Svar: Din motor ska ha det som förr hette Castrol XL i bensinen vilket är en motorolja med viskositeten SAE 30 och med ett förhållande på 16 delar bensin och 1 del olja. SAE 30 motorolja säljs som ”Gräsklipparolja” och finns på bensinmackar och större varuhus. Men vanlig tvåtaktsolja bör fungera lika bra eller bättre.

När det gäller transmission och växellåda ska dessa förmodligen ha en SAE 140 växellådsolja vilket är vanligt för Villiers växellådor. 30-talsmotorer saknar packboxar och en tunn olja vill gärna sippra ut vid axlarna.

Några volymuppgifter kan jag tyvärr inte hitta. Någon som kan hjälpa Peter med detta? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Villiersmotorn skulle på den tiden ha en olja som heter ”Castrol XL” i bensinen. Det är en motorolja med viskositeten SAE 30. Oljan i växellåda och transmission ska vara ”Castrol D” vilket bör vara en transmissionsolja med viskositeten SAE 140,
Här syns växellådans nivåskruv (pilen)
Rulla till toppen