Är det lönt att renovera en NV Autoped?

Fråga: Hej. Jag undrar om det är lönt att försöka renovera en NV Autoped. Finns det delar att få tag i? Motorn är troligen bortom räddning. Kåpor saknas. Anser experterna det vara värt ett försök?

Namn

Kjell Dahl

Svar: Om du tänkt tjäna pengar på det är svaret definitivt nej. Gamla ”enpetare” är generellt inte värda många tusenlappar och det behövs inte många arbetstimmar förrän man går back på en renovering.

Men om man tycker det är roligt och dessutom vill ha en trevlig moped att köra på efteråt – så, ja! Autopeden är en pigg och rolig moped att köra. Den finns i lite olika versioner. Första modellerna (1953) hade 26-tumshjul, ofjädrad framgaffel och saknade frikoppling.

Sedan fick Autopederna frikoppling (korklamell), fjädring (teleskop eller bottenlänk) samt mindre hjul. Dessutom kunde man välja på kedje- eller kilremsdrift, 31 eller 40 kubik.

Den moped som du visar på din bild har teleskopgaffel och frikoppling. Dessutom hänger motorkåporna på sadeln. Jag har en likadan (översta bilden) och den är riktigt rolig att köra – trots sina 40 kubik. Motordelar får man jaga på marknader och genom annonsering (du annonserar gratis i Classic Motors privatannonser). Delar till hjul och ram är ofta cykeldelar (Crescent) och kan vara lättare att hitta.

Jim Lundberg

Bild från Kjell Dahl.
Rulla till toppen