Elfel på Norsjö Shopper

Fråga: Hej! Jag har köpt en Norsjö Shopper med snörstart och 6-voltsbatteri som verkar vara till blinkers. Detta fungerar inte och den är svårstartad när batteriet är kopplat. Bifogar en bild på relä och säkringsplint. Röd kabel från batteri, grön från motor, grå och brun till respektive blinkers. Tacksam för svar.

Eva Nedhagen

Svar: Att motorn blir svårstartad med inkopplat batteri kan bero på att brytaravståndet behöver justeras någon tiondel uppåt eller nedåt. Utgå från ett avstånd mellan fullt öppna brytarkontakter på 0,40 mm. Samma sak kan hända när lyset är påslaget. Anledningen är att om belysningsspolen är belastad av lyset (eller av att ladda ett batteri) så påverkas magnetfältet innanför svänghjulet och om brytarna står fel då kan det bli tungan på vågen som ger en svårstartad motor.

Grön kabel, enligt svensk kabelstandard för mopeder, ska egentligen vara till bromsljuset, men det kan vara så att man låter bromsljusspolen (ofta sammanbyggd med ljusspolen) ladda batteriet till blinkerslamporna. Jag har tyvärr bara ett kopplingsschema till 12-voltssytemet till Shoppern. Blinkersreläet brukar vara av typen varmtrådsrelä och dessa kräver att korrekt belastning (hela lampor med rätt spänning och effekt) för att fungera.

På din bild så verkar det sitta en likriktardiod (A) i plinten (B är en säkring). Om det är en diod ska den bara leda ström i en riktning, vilket man kan kolla med en multimeter (resistansmätning). Om dioden är defekt (leder åt bägge hållen eller inte alls) så bör en 1N5400-diod fungera. Se bara till att vända dioden så att dess ring hamnar mot batteriets pluspol.

Kolla annars med Rösebäckens Cykel och Motor som har tagit över Norsjös reservdelslager samt arkiv med data för dessa mopeder.

Jim Lundberg

Bild på Evas säkringsplint. ”A” ser ut att vara en diod, medan ”B” är en säkring. Om dioden har suttit där från fabrik är lite oklart då man har böjt om den säkringshållaren för att få dit dioden. Men så kan det se ut från fabrik ibland.
Kopplingsschema till Shopper med 12-voltssystem.
Rulla till toppen