King med Victoriamotor som går dåligt efter avgassmäll

Fråga: Hej, jag skaffade mig en King med Victoria motor (lite trimmad) förra våren som jag har åkt på till och från jobbet. Den har gått som en dröm tills förra veckan, på väg till jobbet blev det en ordentlig avgassmäll sen dog den.

Fick igång den igen men den bara spottar och fräser och går dåligt. Gjort rent förgasaren samt bytt till nytt stift, Nu går den igen men går väldigt dåligt.

När den är kall så går den knappt alls utan bara dör när man rör gasen sen när den blivit varm så går den bara på fullgas. Kan det vara en kolvring eller cylinderfotspackning som är dålig? Brytarspetsar?

Var kan man hitta en svänghjulsavdragare i sådant fall?

Vänliga hälsningar!

Anders

Svar: Det kan vara en packbox i vevhuset som gått sönder – eller hoppat ur sitt hål i blocket. Men det kan lika gärna vara kondensatorn eller tändspolen som gett upp. Fast det kan även vara ett kolvringsbrott, eller en blåst topplockspackning.

Börja med att ta av cylindern och kolla att kolvringarna är hela. Om någon ring har gått av så kan både kolv och cylinder skadas. Då ser du även om topplockspackningen är hel (cylinderfotspackningen går bara sönder i samband med att man demonterar cylindern).

Kika även på munstycket i förgasaren så att inte detta är tilltäppt. Gamla bensintankar kan släppa ifrån sig mycket otyg. Avdragare till svänghjul finns hos de flesta mopedhandlarna på nätet, men det är olika gängor på svänghjul och i ditt fall vet jag inte vad det är för fabrikat på tändsystemet eller om det är en MS 50, MS 51 eller EM 50-motor.

Jim Lundberg

Packboxar är färskvara och kan bli hårda och spruckna. Det händer till och med att de lossnar ur sitt hål i blocket (utom de med stålkant).
Rulla till toppen