Märkligt fel på Yamaha DT 50 MX

Fråga: Nu har jag en klurig fråga här.

Har en Yamaha DT50 MX med en nyrenoverad motor med halvt slitet ramlager samt lager till framdrevet. Var ute och åkte idag och då gick han som ett spjut men helt plötsligt så började han ge upp så jag stannade och då hörde jag ett konstigt ljud. Svårt att förklara men låter ungefär som att moppen är kompressorladdad.

Åkte hem försiktigt och när jag kom hem så lät jag den kyla ner och när jag gick ut några timmar senare för att kolla om problemet var kvar så kändes den trög när man rulla den fram och tillbaka. Trodde han var i växel men han var i friläge men efter en stund så rullade den fint men när jag starta den så kom de där hemska ljudet tillbaka.

Jag gasade fullt och då ibland så slutade ljudet men sen kom de tillbaka. Jag la även märke till något annat, moppen hoppa framåt när ljudet kom fram, lite som om den var på väg att hoppa i växel. Mer kan jag inte säga men uppskattar all hjälp.

Mvh Emil

Svar: Det låter som att det är två olika fel samtidigt här. Oljudet kan komma från massor av saker. Det kan vara svänghjulet som lossnat, en spole innanför svänghjulet som lossnat, kolvringar, brusten topplockspackning för att nämna några exempel. Men det kan även vara något som har hänt inne i växellådan.

Att mopeden varit trög att rulla kan i och för sig bero något i växellådan, men kan även bero på att bromsen ligger på eller ett defekt hjullager.

Om en motor låter illa ska man inte varva upp den utan helst stänga av den omgående för att se vad som orsakar oljudet. Kolla upp de saker jag räknat upp här innan du startar upp den igen. Om det är ett kolvringsbrott kan både kolv och cylinder bli förstörda om man kör. Samma sak om svänghjul och spolar tar i varandra – då kan det bli allvarliga skador på dessa. Detta kan även ske om man har dåliga ramlager vilket du nämner.

Jim Lundberg

Rulla till toppen