Husqvarna Cornette som tappat orken

Fråga: Hej, min Husqvarna Cornette är väldigt svag. I uppförsbackar måste man hjälpa till med tramporna. Tändstiftet är alltid svart av sot. Jag har provat med att ha mindre oljeblandning, bytt munstycke från 62 till 60, men ingen skillnad. Mopeden startar lätt och går bra så länge det inte blir motlut. Var skall jag hitta lösningen på detta?

Tack

Sune

Svar: Det finns flera anledningar till att en moped tappat orken. Oljeblandningen spelar dock mindre roll när det gäller motorstyrkan. Kör på 3 – 4 procent tvåtaktsolja så smörjer det bra. Att stiftet är svart (då menar jag på isolatorfoten) kan bero på att motorn får för mycket bränsle i förhållande till luft, alltså för fet blandning, men det ökan också bero på att man satt i ett för kallt/hårt tändstift som aldrig kommer upp i självreningstemperatur.

Men sen tändning ger också en trött motor. Likaså ett igentäppt avgassystem/avgasport. Det kan även vara en avbruten kolvring eller liknande som minskat motorns kompression. Om du har tillgång till en kompressionsmätare så ska en frisk mopedmotor kunna ge ett tryck på 4 -5 kilo (Bar).

Följande gäller för Husqvarna Cornette:

Oljeinblandning:                4 procent (1:25)

Tändstift:                           Bosch W5AC eller NGK B7HS

Brytaravstånd:                   0,30 – 0,35 mm

Förtändning:                      2 – 2,5 mm

Huvudmunstycke:              62 (64 under inkörning)

Jim Lundberg

Rulla till toppen