Trångt i bromstrumman på Husqvarna Cornette

Fråga: Hej i sommarsolen

Jag har just skaffat nya bromsbackar till min Husqvarna Cornette (100×15) och monterat dem i ett uppfräschat Union fullnav.

Men de får knappt plats!

Bromsarmen går bara att vrida någon millimeter, plus att det blir tvärhugg när backarna går i trumman!

Vad kan jag göra för att våga använda dem?

/Knut

Svar: Det bästa är att låta någon svarva ner backarna när de sitter monterade i skölden så att det blir större spel mellan backar och trumma (bilden ovan). Har man för tajt spel kan bromsarna ligga på när man kör och i värsta fall kan bromsen låsa sig vilket kan leda till en rejäl vurpa (detta kommer vi att ta upp i Nummer 11/2022 av tidningen Classic Motor).

Om man inte har tillgång till svarv kan man slipa ner bromsbeläggen. Då kan man använda grovt slippapper (korn 80 – 120) som man häftat fast med häftklammer på en bit läkt (22 x 45 mm) eller liknande träbit. Men då får man se till att inte slipa snett och att slipa på rätt ställe.

För att se vad som ska slipas så gnider man lite tavelkrita (aldrig vaxkrita!) på beläggen och sedan testar man genom att stoppa in skölden i hjulet och snurra lite på detta samtidigt som man drar lite i bromsarmen. Då ser man var de höga områdena på beläggen befinner sig då kritan nötts bort där i kontakt med bromstrumman.

Avsluta med att tvätta belägg och trumma med aceton, rödsprit eller bromsrengöring (typ Bräkleen).

Jim Lundberg

Rulla till toppen