Vilket fett till hjulen på Puch Dakota?

Fråga: Tjena Jim! Vilket fett ska man använda till nipplarna i hjulnavet på en Puch Dakota? Försökt googla lite men utan framgång!

Mvh/ Mathias

Svar: Du menar förmodligen de fettnipplar som sitter i bromssköldarna, intill bromsarmarna (hjullagren är ”permanentsmorda”). Fettnipplarna går till axeln som bromsarmen sitter på. Det är faktiskt modigt (eller dumt…?) av Puch att sätta fettnipplar på bromsaxlarna eftersom det bara behövs ett pumptag för mycket med fettsprutan så tränger fettet in till bromsbackarna. Men det är fler fabriker som gjort likadant.

När man smörjer dessa nipplar ska man bara trycka i så mycket fett att man i princip bara känner i fettsprutans handtag att det har kommit ut lite. Att pumpa tills det syns på utsidan, som man gör i andra sammanhang, gäller inte här för när/om det tränger ut fett på utsidan kan det redan trängt ut mängder med fett på insidan, och det vill du inte.

Fettet då? Helst ett värmebeständigt fett som inte börjar rinna när bromsarna värms upp. Jag brukar fega lite och bara ha på en (1) droppe olja i spalten mellan bromsarmen och skölden där returfjädern sitter en gång per år, typ. Om jag haft isär bromsarna så stryker jag på ett tunt lager med aluminiumpasta på bromsaxeln innan den åker tillbaka in i sitt hål i skölden.

Jim Lundberg

Rulla till toppen