Vilken längd på trottelnålen i Rödqvarna?

Fråga: Hej jag provar att fråga dej då ingen verkar veta. Jag har en Rödqvarna med Amalförgasare mod 361. Skruvade ihop en av flera likadana men det verkar vara två olika längder på trottelnålar. En 36 mm och en 43 mm.

Den korta startar den bra med men på högt varv går den inte rent. Med långa nålen är den trögstartad och låter som att den får för lite bränsle? Munstycket är 65 i den. Har gjort rent luftfilter och ställt tändningen och motorn är helt frisk med nya packboxar, lager och packningar. Vilken nål ska det sitta i den? Vad kan felet vara? Har ett 55 munstycke men det verkar vara för litet?

Mvh

Kent Martinsson

Svar: Jag har mätt trottelnålen på en fungerande Amal 361-förgasare på en Husqvarnamotor och den var 47 mm lång. Men sen beror det på stigningen på nålens koniska sektion och hur lång denna kona är.

Det kan ju vara så att Amal 361 hade olika nålar, men det är tyvärr vanligt att tidigare ägare har plockat i felaktiga delar som man sedan kan tro är ”original”. Jag har själv råkat ut för att någon satt i fel nål i en motorcykel jag köpt – tills jag konstaterade att den drog 0,4 liter/mil. Motorn var en JB 128… Ett byte till rätt nål gjorde motorn piggare och definitivt snålare.

Jag skulle nog testa med den långa nålen i ditt fall, men se upp så att motorn inte går för snålt – då kan den värmenypa. Rätt munstycke i din förgasare är 60 – 65. Vid justering utgår man sätta clipset i nålens mittre hack och sedan testa uppåt och nedåt. Sen kan det ju vara så att ingen av nålarna är rätt. Kolla med TS Trading om de vet mer om nålens utförande.

Jim Lundberg

Rulla till toppen