Däck till 26-tums mopeder

Fråga: Hej, tänkte slänga en fråga till Jim. Har inte använt Classic Motor sen den nya hemsidan, kommer inte överens med den direkt… Men måste få svar på detta nu för jag fattar inte själv.

När det gäller däck till gamla enpetare, så har ju nästan alla gamla svenska i alla fall hjul som ska ha däck med dimension 26″x1.75″x1.5″

Var i hela världen får man tag på såna däck? Jag hittar inte dem! Där finns på renoveringssidorna som heter 26x2x1.5, men de är bara 1.5″ breda! Blir helt fel på fälgarna.

Nu har jag tre mopeder som står stilla bara för jag inte har däck till dem.

Tänker att Jim ju själv har i alla fall sin Monark från 1953 som har 26″ hjul, var köper du däck?

Blir lite smått tokig på det här.

Mvh

Erik.B

Svar: Om vi börjar med hemsidan så tror jag du menar kommentarsfälten. Där måste man registrera sig på något som heter Disqus (instruktion här). När detta är gjort så kan du kommentera precis som förr – och lite till. Med den nya hemsidan (den gamla hade blivit inaktuell) kan du inte bara kommentera utan du kan även redigera din kommentar om du skrivit eller stavat fel. Dessutom kan man nu som besökare bifoga bilder. Vi saknar dina kluriga kommentarer!

Sen var det däcken. Leta istället efter däck som har beteckningen 54-584 så löser det sig. Då får du ett däck som är 54 mm brett och har en innerdiameter på 584 mm. Det är aningen bredare än original (typ 3 mm). Sådana däck till min Monarped, som ska ha den klassiska dimensionen 26×1.75×1.5 (övre bilden), köpte jag på Clas Ohlson (!) för flera år sedan och fabrikatet är anrika Nokian.

Jag har inte slitit ut dem ännu, men av ren nyfikenhet kollar jag efter däck med denna dimension (54-584) när jag är på stormarknader och liknande som säljer cykeldetaljer. Dimensionen existerar fortfarande och finns till och med till MTB-cyklar så det finns flera olika däckmönster att välja på.

Kolla exempelvis på:

Biketown (även grå!)

Cykelkraft

Biltema

Cykloteket

Jim Lundberg

Idag är cykeldäcksdimensionerna angivna i millimeter istället för i tum. Första talet (54) är däckets bredd i millimeter och andra talet (584) är däckets innerdiameter i millimeter. Detta innebär att i princip alla cykeldäck med innermåttet 584 passar på en sådan här fälg. Sen kan vissa dimensioner se väldigt klena ut på en fälg som ska ha ballongdäck som dessa – exempelvis 40-584 som ser spinkigt ut.
Rulla till toppen