Crescent Compact som stannar när man släpper kopplingen

Fråga: Hej experter. När jag släpper kopplingen blir det ett ryck och den stannar. Är en handväxlad tvåväxlad Crescent Compact. Är ungefär som man släpper kopplingen direkt. Bytte olja då den gamla var dålig. Trodde det kunde göra nån verkan. Växlarna går i och går på tomgång. Vad kan mankerat? Innan det hände var allt normalt.

Mvh

Gunnar Jansson

Svar: Det här kräver en del motfrågor. Går mopeden att rulla? Om lådan vill låsa sig så blir det tvärstopp för motorn när man ska åka iväg och det går inte heller att rulla mopeden – oavsett om man drar in kopplingen eller inte.

Eller är det så att resten fungerar och kopplingen hugger så fort den släpps? I så fall vet jag inte vad som kan ha hänt men det borde visa sig om man tar bort transmissionskåpan och inspekterar kopplingen. Nu vet jag inte vilket fabrikat du har på motorn då Compacten först hade en handväxlad Husqvarna Flinta som sedan byttes ut mot en Sachsmotor.

Kopplingsmekanismen på dessa två fabrikat är helt olika. På Flintan sitter kopplingsarmen/axeln i transmissionskåpan och trycker på kopplingen utifrån. På Sachsmotorn är det tvärtom. Där sitter kopplingsarmen/axeln på motorns vänstra sida och påverkar kopplingen från insidan med hjälp av tryckstänger i kopplingsaxeln. Slitna delar här kan störa funktionen på bägge fabrikaten.

Jim Lundberg

Den första Compacten (1967) hade en Husqvarna Flinta-motor. Den motorn frikopplar när man trycker mot kopplingens centrum från utsidan.
Sachsmotorn har en koppling som frikopplar när man trycker på kopplingen från insidan via två tryckstänger inne i kopplingskorgens axel.
Rulla till toppen