Luftburk till Fram King Clipper

Fråga: Hej, som nybliven ägare till en Fram King Clipper 63:a har jag en fråga. Original verkar det ha suttit en insugningsdämpare om man tittar på sprängskisser, men den verkar stört omöjlig att få tag på till Victoria EM50 motorn. Dock har jag hittat en som satt på Husqvarna Flinta motorn hos Mopedfantasterna för rimlig penning. Bägge har ju Bing 52 mm luftfilter. Kan man tänka sig att den passar? Eller finns andra alternativ? Lite trött på Puchbrölet som nu ligger över bygden 🙂

Håkan Fredin

Svar: På förgasare med 52 millimeters luftfilter brukar förgasarhuset se likadant ut där filtret sitter, så en luftburk/insugningsljuddämpare från ett fabrikat brukar passa på ett annat. Luftburkarna är ju dessutom av plast och därför lite flexibla i fästet.

Luftburken till Husqvarna borde därför passa på din EM 50-motor som ju har en Bingförgasare. Visserligen finns det två olika luftburkar till Husqvarnamotorn, beroende på om det är en Bing- eller Encarwiförgasare, men skillnaden verkar inte vara särskilt stor när man tittar på sprängskissen (nedan).

Men även om luftburken passar rent fysiskt så kan det behövas en ombestyckning av förgasaren då olika luftburkar ger olika motstånd för den inströmmande luften. Oftast räcker det med att gå upp eller ner en storlek på huvudmunstycket för att det ska bli rätt blandning. Har man ett ställbart munstycke är det ju lätt att justera.

Jim Lundberg

Förgasare och luftburkar till Husqvarna Flinta.
Rulla till toppen