Husqvarna Novolette som inte går på full gas

Fråga: Hej Jim, min gamla Husqvarna Novolette har börjat gå orent på ungefär 3/4 till full trottel, ibland kan det gå bra och ibland börjar den att flämta till liksom och drar jag på full trottel då storknar den om jag inte drar ned till halv gas. Detta har kommit smygande. Märkligt att den kan variera så fram och tillbaka utan att jag har ändrat nåt. Har du nåt tips?

Mvh

Anders

Svar: Vid 3/4 till full gas är det huvudmunstycket i förgasaren som arbetar och de symtom som du beskriver låter som att det är föroreningar i detta munstycke. Vid halv gas är det trottelnålen som begränsar mängden bensin som blandas med den inströmmande luften och då kan mängden bensin från ett delvis blockerat munstycke ändå räcka till vid låga gaspådrag.

Men felet kan även bero på att det är en begynnande loppa på stiftet som gör gnistan så klen att den inte orkar tända all bensin vid full gas. Eventuellt kan det även vara en packbox som börjat läcka, men i så fall kommer motorn att gå illa – eller stanna helt – på tomgång.

Jim Lundberg

Alla loppor kortsluter inte tändstiftets elektroder. På bilden ser man att just denna loppa inte riktigt når från sidoelektroden till mittelektroden. Det uppstår då fortfarande en gnista, men denna blir så liten och klen att den inte orkar tända större mängder bränsle. Motorn kan därför fungera på låga gaspådrag, men misständer, eller dör, om man gasar mer.
Rulla till toppen