Gaskonvertera Jaguar E-Type

Fråga: Jag renoverar en Jaguar E-type från 1969 och undrar om man kan gaskonvertera den? Pratade med vår lokala besiktningskille, han ringde och kollade, och trodde det skulle gå. Han tyckte jag skulle vända mig till Konvegas som sysslar med sånt, men de svarar inte, försökt säkert 10ggr.
Hur går man tillväga?
Vi får kontrollera gassystem på firman, är listade på SBP:s lista.

Christer

Svar: Intressant fråga men eftersom jag inte har något bra svar har jag kontaktat Per-Anders Blommefors, besiktningstekniker på Svensk Bilprovning och han svarar så här: Det är ingen omöjlighet att gaskonvertera en sådan gammal bil, men det ställs vissa krav på själva bränslesystemet. Nu vet jag inte vilket gas som avses metangas (CNG) eller motorgas (LPG) och reglerna skiljer sig lite beroende vilket det handlar om. Är det ”LPG” blir det nog enklast mer vad som gäller framgår i Transportstyrelsen föreskrift:63 TSFS 2013 (kapitel 6). Det är som sagt en möjlig väg även om jag inte kan ge annat än ett generellt svar utifrån uppgifterna jag fått. Rent praktiskt bör kanske lämpligt att vända sig till en firma som utför konverteringar men inget förbjuder att du konverterar själv, dock kan det behövas ett intyg på installationen (CNG).

Så långt Per-Anders Blommefors. Nu vet jag inte hur kunnig då är på området men om din firma få kontrollera gassystem antar jag att kompetensen finns. Mitt råd är resonera med besiktningen om hur du tänker gå tillväga och kanske ta kontakt med firmor som BRC Sweden eller Konvegas för att få tips.

Lycka till

Robert Gustavsson

Länk: Transportstyrelsen föreskrift:63 TSFS 2013

Rulla till toppen